Tumringar

Tumringar är vår absoluta specialitet och det område där vi kan hjälpa dig bättre än de flesta andra kan. Vi har lång erfarenhet av både användade, utveckling och produktion och vi har under många år tillverkat många, många ringar.
Vi har hjälpt många bågskyttar hitta ringar i rätt storlek och form. Till skillnad från många andra säljare av tumringar skräddarsyr vi just din ring utifrån millimetermått och tillämpar dessutom en passformsgaranti.
Vi erbjuder dig ett stort urval av ringar i bästa kvalité. Ringar av äkta hantverk utslipade millimeter för millimeter ur hela block.

Även om vi är experter på tumringar, tillpassningen av dem och tillverkning, så kan det ändå vara bra för dig som bågskytt att känna till, att vissa tummar tyvärr är lite mindre lämpade för ringar än andra. Tyvärr finns det ingen rättvisa här och en del personer har helt enkelt bättre anatomi för att kunna använda en ring bekvämt.
Trots detta gör vi så klart allt vi kan för att tillverka din ring efter just din tumme, då vi vet hur viktigt det är att ringen sitter bra. Av denna anledningen tillämpar vi passformsgarantin och var inte rädda för att höra av er om något känns konstigt, gör ont eller liknande. Kanske kan vi inte göra en bättre tillpassad ring, men vi kan förmodligen svara på varför det känns som det gör och ge tips på vad du kan göra för att det ska kännas bättre!

 

 

Vad ska jag tänka på för att hitta en ring som passar mig?

 

Storlek

Passformen på en ring är mycket viktig, viktigare än vad man kanske tror. Om ringen inte passar kan det göra ont och/eller påverka ditt skytte till det sämre (observera att även en korrekt teknik måste tillämpas för att undvika skador osv. samt att tummen själv kan ändra form pga. temperatur, användande och andra variabler).

När man letar efter rätt storlek på ringen finns det två mått man behöver för att avgöra hur stort och ovalt hålet i ringen ska vara.
Båda måtten ska mätas på tummens led som är den bredaste och tjockaste delen på tummen.
Första måttet anger hur hög leden är (oftast det mindre måttet).
Det andra måttet anger hur bred leden är.

Nästa mått vi vill ha är under leden, och då själva benets bredd vilket i stort sett alltid är förhållandevis mycket mindre (ju mindre skillnad mellan detta mått och måtten från leden, ju troligare är det att ringen att sitta bra).

De sista måtten vi gärna vill ha är längden på tummens undre del, och tummens övre del. dvs. från hudvecket vid leden och till tummens bas vid insidan av handen, samt hudveck, och fram till tummens topp.

De första tre måtten är väldigt viktigt att de blir så korrekt som möjligt (de sista två är mer riktlinjer för oss att följa vid tillverkningen)!

Du mäter dina mått i hela millimeter (om ..,5 avrunda neråt).

Mät aldrig med linjaler, måttband eller liknande. När det gäller millimetrar är det lätt att det blir fel med dessa mätinstrument. Använd istället ett bra skjutmått. Ofta kan man låna i en järnaffär och mäta på stället om man inte har ett hemma själv.

Exempelmått:

15 mm (ledens höjd)

18 mm (ledens bredd)

12 mm (undre benets bredd)

22 mm (undre benets längd från hudveck till handbas på insidan)

23 mm (övre benets längd från hudveck till tummens topp)

Själva storleken på ringen i det hela blir ett resultat av dessa måtten.

 

Form

När du hittat rätt storlek behöver du komma fram till vilken typ av form du ska ha på din ring.
Olika former ger olika för- och nackdelar och vi har valt att tillverka och sälja två typer av ringar.

Den första är vad vi kallar för en ring med "rak läpp" och den andra typen kallar vi för en ring med "sluttande läpp".

 

Ringar med rak läpp passar bäst till nybörjare inom bågskytte med tumdrag.

Fördelarna för en nybörjare som använder en ring med rak läpp är att man lättare och med mindre ansträngning kan låsa strängen. Med andra ord behöver man inte knyta handen så hårt. Detta beror dels på att läppen fungerar som en hävstång, samt att utformningen låter skytten böja tummen 90 grader utan att läppen tar emot.

I sin tur innebär detta också att risken är mindre att man tappar strängen.

Ringar med sluttande läpp passar bäst till bågskyttar som skjutit inte bara med tumdrag, utan även med tumring (av hårt material) under en tid.

Fördelarna med en ring med sluttande läpp är flera, men har sitt pris. Ringen kräver bättre kontroll och känsla av skytten, men i gengäld får man ett bättre och renare släpp.

En ring med sluttande läpp sluter bättre om tummen och sitter både bekvämare och säkrare än en ring med rak läpp. Detta gör också att den är mindre i vägen när man ska nocka pilen.

På grund av formen på den här typen av ring, kan man inte böja tummen lika mycket som med en ring med rak läpp. Det är lättare att tappa strängen. Knyt handen hårt i början för att undvika detta och experimentera efter ett tag med hur mycket du kan slappna av i handen.

 

 

Min ring passar inte! Vad gör jag?

Först måste du prova din ring dagligen under åtminstone en veckas tid. Din tumme kan ha en annan storlek än vid tillfället då du mätte den.
Om du provar ringen ofta och under en längre tid, kan du också få en uppfattning om hur stor den egentligen borde varit. Detta underlättar för kommande steg.

Om ringen efter detta alltså ändå är för liten eller stor, så kan du uttnyttja vår passformsgaranti. Detta innebär att om ringen inte passar, så kan du skicka tillbaka ringen för uppslipning eller alternativt få en helt ny ring. Detta beror på hur mycket material som finns kvar i ringen.
Gör så här: Skicka ett mail med ordernummer och hur du vill att ringen ska vara storleksmässigt istället (tänk på att detta måste göras senast 30 dagar från det att du mottagit ringen).

När du ska skicka tillbaka ringen följer du instruktionerna för retur som medföljer i ditt paket och använder den medföljande returfraktsedeln.

Om det är väldigt lite som saknas för att passformen ska bli bra så kan du själv slipa upp ringen med en rundfil (motorsågsfil) och finare sandpapper. Ta små, små tag, prova ofta och sörj för god ventilation!

Observera! Om du själv gör förändringar på ringen gäller inte längre passformsgarantin! Överväg detta alternativet noga!

Produkter

Handla

Information

Svenska English